secretaris@rotary-pn.nl

Nieuws

Lezing over The Ocean Cleanup

De Rotary Club Pijnacker-Nootdorp organiseert op maandag 25 februari a.s. een lezing over 'The Ocean Cleanup'. De lezing wordt verzorgd door Gertjan Grundlehner en vindt plaats in restaurant Tout le Monde, Noordweg 19 in Pijnacker. De inloop is vanaf 19.30 uur en de lezing begint om 20.00 uur.

The Ocean Cleanup is een Nederlandse stichting met als doel om een groot deel van het plastic afval uit de oceanen op te ruimen. De initiatiefnemer hiervan is Boyan Slat, een jonge Nederlandse uitvinder en milieuactivist. De huidige enorme hoeveelheid plastic zwerfafval heeft een dramatische impact op het leven in de oceanen. Dieren raken verstrikt in afgedankte visnetten of stikken in stukjes plastic die ze aanzien voor voedsel. De kleinere vissen eten die microplastics op, waardoor gevaarlijke chemicaliën in de voedselketen terechtkomen, welke uiteindelijk belanden in de vissoorten die wij vangen en eten. Dat probleem wil The Ocean Cleanup gericht aanpakken.

The Ocean Cleanup focust zich voorlopig op de afvalberg midden op de Grote Oceaan, in de zogenaamde 'Great Pacific Garbage Patch'. Daar drijft inmiddels ruim 80.000 ton plastic in zee in een gebied dat drie keer zo groot is als Spanje. Over de spreker: Boskalis ondersteunt The Ocean Cleanup met raad en daad. In dit kader is Gertjan Grundlehner, Manager Research & Development bij Boskalis, nauw betrokken bij het team van The Ocean Cleanup om het technische ontwerp van de barrière te optimaliseren. Zijn expertise en ervaring heeft bijgedragen aan het systeem dat momenteel wordt getest in de Stille Oceaan.