secretaris@rotary-pn.nl

Nieuws

Uitslag Groot Pijnacker-Nootdorps Dictee

Inmiddels heeft het Groot Pijnacker-Nootdorps Dictee plaatsgevonden, tot groot plezier van de deelnemers en bezoekers! Dankzij de hulp en medewerking van zoveel mensen werd het een bijzonder leuke avond, en zo werd de opbrengst voor het hospice maar liefst 10.000 euro...! De tekst van het (voor de meesten van ons pittige) dictee is hierbij aangehangen, met de juiste spelling.

De mooie avond in Cultura, waar Janneke Wienen en Sjaak Oudshoorn de presentatie deden, werd nog eens extra opgeluisterd door Het Speeltoneel, die zich hadden voorgedaan als (lastige) deelnemers. Sjaak was betrokken bij de act, waardoor het zo echt leek dat de "echte" deelnemers zich soms ergerden aan de (ludieke) onderbrekingen. Want er moest natuurlijk ook nog gepresteerd worden, en de zenuwen werden langzaamaan merkbaar.

Toen het voorlezen begon werd het muisstil en werd er ijverig geschreven en gekrast. Schrijven met een gewone pen, dat doen we niet vaak meer zoveel! Sommige deelnemers hadden de slimme strategie om bepaalde woorden in verschillende spellingen op een apart velletje te schrijven, ter vergelijking. Anderen verbeterden later een woord in een al voltooide zin, waardoor er ruimte te kort was.

Nadat Sjaak elke zin luid en duidelijk had voorgelezen, in zijn geheel en nog eens in delen (plus, voor en na, ook de hele tekst) was het de beurt aan de correctoren om de teksten na te kijken. Intussen kon het publiek genieten van nog een hilarische opvoering van het Speeltoneel, over een restaurant dat zich voorbereidt op een bezoek van een recensent, maar precies de verkeerde dingen doet.

Gedurende de hele avond hadden mensen ook lootjes gekocht voor de tombola, met allerlei prijzen beschikbaar gesteld door bedrijven uit Pijnacker en Nootdorp. Onder gejuich werden nu de lootjes getrokken.

Uiteindelijk kon Trees de Klerk, met slechts 8 verkeerd gespelde woorden, worden uitgeroepen tot winnaar van het dictee.
In de speciale categorie "specialisten" werd de eerste plaats gedeeld door Randy van Halen en Rein Leentfaar met elk maar 1 fout.

Voor de geïnteresseerden is hier de volledige juist gespelde tekst, en hier een analyse door Rein Leentfaar.

De bij dit artikel getoonde foto is deel van het gave verslag dat PijnackerNootdorpTV maakte.