secretaris@rotary-pn.nl

Nieuws

Schrijver Jeroen Windmeijer verzorgde spannende lezing

Thrillerschrijver Jeroen Windmeijer, ook wel de ‘Dan Brown van de Lage Landen’ genoemd, verzorgde op 24 februari jl. in Tout le Monde een boeiende lezing voor leden van de Rotary Club Pijnacker-Nootdorp. Ook geïnteresseerden waren welkom en zo bestond het gehoor uit circa 50 toehoorders.

Jeroen werd in 1969 geboren in een katholiek Pijnackers gezin. Hij woonde hier tot zijn achttiende. Ook zijn belangstellende vader, twee broers en zijn ‘meester Tom’ van de Jozefschool zaten in de zaal. Voor zijn vervolgopleiding trok Jeroen vervolgens naar Amsterdam en Leiden. In de sleutelstad studeerde hij culturele antropologie en promoveerde hier zelfs met een onderzoek naar de Indiaanse straatmuzikanten van Ecuador. In Zuid-Amerika kwam hij in aanraking met de Indiaanse leefwereld waar een rotsvast geloof bestaat in Moeder Aarde en er een evenwicht is met de natuur. Hoewel hij zich als katholiek liet uitschrijven, fascineert de figuur van Jezus hem mateloos en leest Jeroen alles – fictie en non-fictie – wat hierover wordt geschreven. Hij wijdt dat aan een godservaring die hij in zijn jeugd in de Achterhoek ervaarde waarna hij zich liet zich dopen en Baptist werd. 
 

In de tijd van zijn onderzoek schreef hij veel dat hij met voetnoten moest bewijzen. Gaandeweg ontdekte hij echter dat als hij veel wegliet hij veel meer vrijheid in het schrijven kreeg. Ondertussen was hij docent godsdienst, levensbeschouwing en maatschappijleer geworden op een middelbare school. Omdat hij al van jongs af aan dagboeken bijhield, was de stap naar een fictieboek klein. Jeroen was al fan van de spannende boeken van Dan Brown, maar toen hij van een andere auteur een slechte thriller las, bedacht hij dat hij dit beter kon en aangespoord door zijn vrouw schreef hij toen ‘De bekentenissen van Petrus’ (2015). Zijn kennis van de Leidse geschiedenis, archeologie en de Bijbel kwamen hem hierbij goed van pas. Leiden wordt de sleutelstad genoemd en Petrus is de heilige met de sleutel. Jeroen bracht die twee gegevens bij elkaar. Doordat er in de Bijbel veel is weggelaten over Petrus vulde hij dat aan met een spannende plot. Maar zoals vaak gebeurt, veel uitgevers wezen het manuscript af. Uiteindelijk was er de kleine Leidse uitgeverij, Primavera Pers, die het aandurfde om het boek uit te brengen. Om het boek te promoten stuurde Jeroen zijn leerlingen naar de Leidse boekhandels en schreef hij er zelf over in lokale kranten. Zo kreeg hij bekendheid en kon hij voor zijn tweede boek ‘Het Pauluslabyrint’ (2017)overstappen naar de grote uitgever HarperCollins. Het derde deel van zijn Leidse trilogie is ‘Het Pilgrim Fathers Complot’ (2018). 
 

Hierna vond Windmeijer het tijd voor iets nieuws en keerde hij terug naar Latijns-Amerika waarover hij veel kennis vergaarde tijdens zijn studietijd. ‘De Offers’ (2019) baseerde hij op zijn eigen veldwerk. Er is een duidelijke parallel met het Christendom. Het schuldig en dankbaar zijn bij een offer is een sterke combinatie. Het volgende deel wordt ‘De bezoekers’ en daarin gaat het over het gegeven dat in veel religies iemand terug zal keren om alles weer mooi te maken. Dat is de universele droom van de mens. Tussendoor schreef hij samen met Jacob Slavenburg ‘Het Isisgeheim’, dat op 5 maart a.s. wordt gepresenteerd in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, zie https://www.rmo.nl/uw-bezoek/activiteiten/het-isisgeheim/
 

Inmiddels zijn de oplages van zijn boeken flink gegroeid en ook in andere talen verschenen. Dat zorgde ervoor dat Windmeijer zijn baan als docent kon opgeven en sinds begin 2019 fulltime schrijver is. Hij ziet dit gewoon als een ambacht. Al schrijvend, komt de inspiratie. Hij zegt dat ‘inspiratie bestaat, maar die moet jou wel werkend aantreffen’. Het verhaal stuurt je voort. Geboeid door de persoonlijke verhalen, kochten vele aanwezigen een of meerdere exemplaren van Jeroens boeken en gewillig signeerde hij die allemaal. Met een drankje en hapje werd de interessante avond afgesloten.